środa, 8 lipca 2015

Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej



Dzisiaj przepis na pyszne ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej! Będzie pysznie i zdrowo czyli tak jak lubię najbardziej. Muszę przyznać, że ciastem zajadałam się bez opamiętania ale od czasu do czasu można zaszaleć. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu dlatego też się na nie zdecydowałam, jeżeli macie mało czasu to jest to dobry przepis dla was :) Wrzucam wam wersję z polewą czekoladową ponieważ jest przepyszna, ale można zrobić też ciasto bez polewy, ja ostatnio polewy nie zrobiłam i też było pysznie :)




Lista zakupów:

Ciasto:
  • Kasza gryczana - 200 gram
  • Czekolada - 100 gram (może być gorzka lub zwykła mleczna, ja preferuje zwykłą :))
  • Jajka - 4 sztuki
  • Cukier - 100 gram
  • Masło - 150 gram
  • Mąka pszenna 150 gram
 Polewa czekoladowa (nie jest konieczna)
  • Mleko - 2 łyżki
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Kakao - 2 łyżki
 
Przygotowanie:

Ciasto:

Kaszę gotujemy w proporcjach 1:2 czyli na 200 gram kaszy potrzebujemy 400 ml wody. Gotujemy wodę i dodajemy do niej odrobinę oleju i soli. Następnie wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Odcedzamy kaszę i pozostawiamy w misce aby się ostudziła. Do kaszy dodajemy cukier i dokładnie miksujemy aby powstała jednolita masa. Masło i czekoladę roztapiamy w garnku, jajka z dodatkiem odrobiny soli dokładnie ubijamy. Wszystko dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub kaszą manną, wrzucamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut.

Polewa czekoladowa (nie jest konieczna):


W tym czasie szykujemy polewę czekoladową. Do garnka wlewamy mleko i dodajemy cukier puder, gotujemy aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy masło (najlepiej drobno je pokroić) i roztapiamy je. Kiedy wszystko się rozpuści ściągamy garnek z ognia i dodajemy kakao. Dokładnie i energicznie mieszamy aż wszystko się połączy i nie będzie grudek. Zostawiamy polewę aby lekko ostygła.


Po wyjęciu ciasta z piekarnika dodajemy polewę i zostawiamy ciasto aby ostygło. Następnie chowamy je do lodówki.Smacznego! :)




 

1 komentarz:

  1. Wydaje sie byc ciekawe. Ja wgl bardzo lubie kasze gryczana, moj chlopak uwaza ze jest za sucha, ale z kolei uwielbia slodycze - moze to jest jakies rozwiazanie :)

    ~ http://my-fit-style.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania. Z chęcią poznam wasze opinie i odwiedzę blogi :)