poniedziałek, 11 maja 2015

Słodka bananowa kasza jaglana

Ostatnio trochę eksperymentowałam w kuchni i stworzyłam kaszę jaglaną z bananami, malinami, migdałami, jogurtem greckim i miodem. Jest to fajny pomysł na śniadanie oraz na deser. Wykonanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu, a otrzymamy zdrowy i pożywny posiłek.


Lista zakupów: (dwie porcje)
  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • kilka malin
  • płatki migdałów
  • jogurt grecki 
  • 2 łyżeczki miodu (wielokwiatowy) 












Na 1 szklankę kaszy jaglanej zazwyczaj daję 2 i pół szklanki wody. Kaszę wrzucamy do osolonej gotującej się wody, gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszamy. Kiedy kasza ostygnie dodajemy pokrojone banany i dwie łyżeczki miodu, wszystko miksujemy. Na dnie szklanki dajemy trochę naszej zmiksowanej masy, na to kładziemy maliny i płatki migdałów. Kolejna warstwa to trochę jogurtu greckiego. Nakładamy znowu trochę masy z kaszy jaglanej i na samą górę dodajemy jeszcze kilka malin i płatków migdałów dla ozdoby. Deser można posypać cynamonem lub polać łyżeczką miodu.

Dobrze zwracać uwagę na produkty, które wybieramy. Ja jestem zdecydowanie zwolenniczką produktów, które nie zawierają chemii oraz konserwantów. Staram się aby w moim jadłospisie zawsze pojawiało się zdrowe i ekologiczne jedzenie, dlatego kasza jaglana bio planet, której używam w mojej kuchni posiada odpowiednie certyfikaty kontroli.

Smacznego :)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania. Z chęcią poznam wasze opinie i odwiedzę blogi :)