poniedziałek, 4 maja 2015

Kasza gryczana z pieczarkami



Dzisiaj będzie prosty, szybki i mega smaczny przepis z kaszą gryczaną i pieczarkami w roli głównej. Jest to dobra opcja jeśli nie mamy dużo czasu, a chcemy podać coś pożywnego i zdrowego.




Lista zakupów:
  • kasza gryczana palona
  • pieczarki
  • cebula
  • czosnek
  • suszone pomidory
  • papryka
  • masło
  • sól 
  • pieprz
  • sos sojowy
  • natka pietruszki



Jeżeli ktoś nie pamięta jak gotować kaszę to przypomnę, kaszę gotujemy w proporcjach 1:2 czyli jedna szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Gotujemy wodę i dodajemy do niej odrobinę oleju i soli. Następnie wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem około 10 min.

Na rozgrzaną patelnie dajemy trochę masła, dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i kilka pieczarek. Wyciskamy czosnek, solimy, pieprzymy i podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę żeby też trochę się podsmażyła i przeszła smakiem, kilka suszonych pomidorów i trochę natki pietruszki. Wszystko jeszcze delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy kilka kropel sosu sojowego. Pyszne i zdrowe danie jest gotowe w zaledwie 20 minut. Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu :)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kasze :-) z pieczarkami moja ulubiona wersja :-)

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania. Z chęcią poznam wasze opinie i odwiedzę blogi :)