czwartek, 30 kwietnia 2015

Kasza gryczana




Zalety kaszy gryczanej

Kasza gryczana jest bardzo korzystna dla naszego zdrowia. Powinniśmy jak najczęściej uwzględniać ją w naszych daniach. Świetnie nadaje się jako dodatek do mięsa czy ryb. Spokojnie możemy zastąpić kaszą ziemniaki, frytki i makarony, a nasza figura zdecydowanie na tym zyska. Kasza gryczana zawiera dużą ilość białka, lizyny i tryptofanu. Lizyna odpowiedzialna jest za wchłanianie wapnia i koncentrację. Tryptofan to środek, który pobudza organizm do wytwarzania hormonu szczęścia (serotoniny i melatoniny). Poza tym w kaszy gryczanej znajdziemy witaminy B 1, i źródła przeciwutleniaczy między innymi rutynę. Kasza gryczana polecana jest też osobom z nietolerancją laktozy ponieważ nie zawiera glutenu. 

Wartości odżywcze w 100g kaszy gryczanej

Wartość energetyczna 359 kcal
Białko 14,10 g
Węglowodany 72,40 g
Tłuszcz 1,45 g


Jak ugotować kaszę gryczaną

Sposób gotowania kaszy może czasem się różnić. W zależności od jakiego producenta kupujemy, na opakowaniach często podane są różne czasy przygotowania. Najlepiej zastosować się do wskazówek z opakowania, jeśli jednak żadnych nie posiadamy to wygląda to tak:

kaszę gotujemy w proporcjach 1:2 czyli jedna szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Gotujemy wodę i dodajemy do niej odrobinę oleju i soli. Następnie wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem około 10 min.


2 komentarze:

  1. Bardzo często gotują kaszę gryczaną, ale wolę te niepaloną.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często gotują kaszę gryczaną, ale wolę te niepaloną.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam do komentowania. Z chęcią poznam wasze opinie i odwiedzę blogi :)