wtorek, 28 kwietnia 2015

Rodzaje kasz




Na początek chciałabym opisać wam rodzaje kasz. Warto poznać każdą kasze z osobna aby później stworzyć pyszne i zdrowe danie.



Kasza gryczana - wytwarzana jest z nasion gryki. Możemy wyróżnić kaszę gryczaną niepaloną ma delikatny smak i powstaje z niepalonych nasion gryki oraz kaszę paloną, która jest dużo bardziej popularna. Ma charakterystyczny smak i orzechową barwę.

Kasza jęczmienna - jest koloru jasnoszarego. Kaszę jęczmienną dzielimy na kaszę pęczak, perłową i łamaną. Kasza pęczak to całe wypolerowane ziarno, kasza perłowa to rozdrobnione ziarna kaszy pęczak. Kasza łamana to także rozdrobnione ziarna kaszy pęczak z tą różnicą jednak, że nie są polerowane. 

Kasza jaglana - to kasza z ziarna pros. Zawiera dużo miedzi, żelaza i witamin B1, B2, B6.

Kasza manna - powstaje podczas przemiału pszenicy na mąkę. Jest drobna i biała. Możemy wyróżnić też kaszę manną błyskawiczną i razową. Kasza manna błyskawiczna potrzebuje, krótszego okresu przygotowywania natomiast kasza manna razowa zawiera dużo błonnika.

Kasza kukurydziana - powstaje z ziarna kukurydzy, ma żółty kolor i jest drobna. Jedna z bardziej popularnych kasz, spożywana na całym świecie. Wykorzystywana jest między innymi do wytwarzania tortilli, a także kaszek dla dzieci.

Kasza kuskus - powstaje z pszenicy durum. Jest jasnożółta i drobna. Zawiera dużo białka i węglowodanów, jest też lekkostrawna dlatego polecana jest osobom z wrażliwym układem pokarmowym.

Kasza owsiana - powstaje z ziarna owsa, jest bardzo bogata w składniki mineralne i błonnik.

Jest to ogólny opis i podział, w następnych postach każdą z kasz przedstawię dokładniej i zaproponuję mam nadzieję ciekawe przepisy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania. Z chęcią poznam wasze opinie i odwiedzę blogi :)