czwartek, 11 czerwca 2015

Kasza jęczmienna



Tym razem trochę dokładniej o kaszy jęczmiennej. Dlaczego warto ją jeść i kto powinien ją jeść? Wszystkie kasze są bardzo wartościowe ale każdy rodzaj posiada trochę inne właściwości zdrowotne.



Kasza jęczmienna polecana jest szczególnie osobom z wysokim cholesterolem. Posiada ona rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Błonnik ten przyczynia się do obniżenia złego cholesterolu we krwi. Dodatkowo wspomaga utrzymanie poziomu glukozy w naszym organizmie na stałym poziomie.

Kasza jęczmienna sprzyja także naszemu układowi krwionośnemu. Posiada dużo witaminy K, która uczestniczy w procesach krzepnięcia krwi. Pomaga ona uszczelnić naczynia krwionośne oraz zapobiega krwotokom.

Oczywiście produkt ten polecany jest także osobom na diecie. Wspomaga przemianę materii i zapewnia uczucie sytości przez długi czas. Tak więc jeżeli marzy się wam piękna sylwetka, chcecie schudnąć lub utrzymać wagę warto jeść kaszę. Kasza może smakować wyśmienicie, wystarczy przyrządzić ją w ciekawy sposób, możecie skorzystać z moich przepisów albo wykorzystać wyobraźnię i stworzyć swoje własne dania.

Jeśli chodzi o przeciwwskazania dotyczące kaszy jęczmiennej to warto wspomnieć, że nie powinna być spożywana przez osoby cierpiące na celiakię oraz dzieci poniżej 10 miesiąca życia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zapraszam do komentowania. Z chęcią poznam wasze opinie i odwiedzę blogi :)