niedziela, 17 maja 2015

Kasza jaglana z rodzynkami




W dzisiejszym daniu podstawowym składnikiem będzie kasza jaglana. Jedak tym razem nie będzie aż tak słodko jak w poprzednim przepisie. Przedstawię prosty i ciekawy przepis na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Tak przygotowaną kasze można także zabrać ze sobą do pracy czy szkoły i zjeść na ciepło lub zimno.




Lista zakupów:
  • szklanka kaszy jaglanej
  • rodzynki
  • zielona cebulka
  • kukurydza
  • szczypta soli i pieprzu


Do zrobienia tego posiłku nie potrzebujemy wielu składników, a uzyskany smak jest bardzo ciekawy i zaskakujący. Kaszę jaglaną przygotowujemy jak w poprzednim przepisie: na 1 szklankę kaszy jaglanej dajemy 2 i pół szklanki wody. Kaszę wrzucamy do osolonej gotującej się wody, gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, co jakiś czas mieszamy. Do kaszy dodajemy kukurydzę, rodzynki, pokrojoną zieloną cebulkę i przyprawy. Danie jest gotowe do podania:) Osoby mięsożerne mogą dodać do kaszy kawałki grillowanego kurczaka, jest bardziej sycąca i także smakuje przepysznie. Dajcie znać co sądzicie o tym przepisie:)

2 komentarze:

Zapraszam do komentowania. Z chęcią poznam wasze opinie i odwiedzę blogi :)