Dzisiaj będzie prosty, szybki i mega smaczny przepis z kaszą gryczaną i pieczarkami w roli głównej. Jest to dobra opcja jeśli nie mamy dużo czasu, a chcemy podać coś pożywnego i zdrowego.
Lista zakupów:
- kasza gryczana palona
- pieczarki
- cebula
- czosnek
- suszone pomidory
- papryka
- masło
- sól
- pieprz
- sos sojowy
- natka pietruszki
Jeżeli ktoś nie pamięta jak gotować kaszę to przypomnę, kaszę gotujemy w proporcjach 1:2 czyli jedna szklanka kaszy na dwie szklanki wody. Gotujemy wodę i dodajemy do niej odrobinę oleju i soli. Następnie wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem około 10 min.
Na rozgrzaną patelnie dajemy trochę masła, dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i kilka pieczarek. Wyciskamy czosnek, solimy, pieprzymy i podsmażamy. Dodajemy ugotowaną kaszę żeby też trochę się podsmażyła i przeszła smakiem, kilka suszonych pomidorów i trochę natki pietruszki. Wszystko jeszcze delikatnie solimy, pieprzymy i dodajemy kilka kropel sosu sojowego. Pyszne i zdrowe danie jest gotowe w zaledwie 20 minut. Mam nadzieję, że przepis przypadnie wam do gustu :)
Uwielbiam kasze :-) z pieczarkami moja ulubiona wersja :-)
OdpowiedzUsuń