Zalety kaszy gryczanej
Kasza gryczana jest bardzo
korzystna dla naszego zdrowia. Powinniśmy jak najczęściej
uwzględniać ją w naszych daniach. Świetnie nadaje się jako
dodatek do mięsa czy ryb. Spokojnie możemy zastąpić kaszą
ziemniaki, frytki i makarony, a nasza figura zdecydowanie na tym
zyska. Kasza gryczana zawiera dużą ilość białka, lizyny i
tryptofanu. Lizyna odpowiedzialna jest za wchłanianie wapnia i
koncentrację. Tryptofan to środek, który pobudza organizm do
wytwarzania hormonu szczęścia (serotoniny i melatoniny). Poza tym w
kaszy gryczanej znajdziemy witaminy B 1, i źródła
przeciwutleniaczy między innymi rutynę. Kasza gryczana polecana
jest też osobom z nietolerancją laktozy ponieważ nie zawiera
glutenu.
Wartości odżywcze w 100g kaszy gryczanej
Wartość energetyczna
359 kcal
Białko 14,10 g
Węglowodany 72,40 g
Tłuszcz 1,45 g
Jak ugotować kaszę
gryczaną
Sposób gotowania kaszy
może czasem się różnić. W zależności od jakiego producenta
kupujemy, na opakowaniach często podane są różne czasy
przygotowania. Najlepiej zastosować się do wskazówek z opakowania,
jeśli jednak żadnych nie posiadamy to wygląda to tak:
kaszę gotujemy w
proporcjach 1:2 czyli jedna szklanka kaszy na dwie szklanki wody.
Gotujemy wodę i dodajemy do niej odrobinę oleju i soli. Następnie
wrzucamy kaszę i gotujemy pod przykryciem około 10 min.
Bardzo często gotują kaszę gryczaną, ale wolę te niepaloną.
OdpowiedzUsuńBardzo często gotują kaszę gryczaną, ale wolę te niepaloną.
OdpowiedzUsuń